Cine te iubește… te suportă până la capăt!

Cine te iubește… te suportă până la capăt

– Frate…!!! nu-l mai suport. Simt că explodez!” se aude frecvent din gura unora ca noi. Iar contextul în care se aude, nu prea e cel cu caldură sufletească, plăcere, bucurie și voioșie. Mai degrabă este borna care marchează începutul unui sfârșit 😉 relațional. Dacă rapid nu intervine restaurarea și corectarea aspectelor vizate, încep separările, despărțirile și divorțul. Creștinii nu se mânie, zic ei, ci… nu îți mai dau Like-uri pentru început…

Zilele trecute am descoperit un aspect ușor camuflat și trecut cu vederea. Ca și când prezența lui invalida o realitate pe care nu o doream tulburată. ”Cine te iubește te suportă până la capăt” nu prea indică spre iubirea pufosă, cupidoniană, lină și stabilă descoperită când ajung să se iubească. Și totuși biblia reușește să împace în același verset atât iubirea cât și realitatea dură de a suporta/suferi pe cineva. Da! Adică poți ajunge să suporți pe cineva pe care îl iubești. Știu…nu e Hollywoodian conceptul dar este cel puțin… real.

La un moment dat, nimeni altul decât Iisus, parcă într-o explozie de indignare se adresează celor pe care îi iubea mult și le aduce realitatea sub ochi. Nu uita că aici se adresează ucenicilor cu care vorbea și care tocmai ce Îl interogau cu privire la eșecul lor.

Isus a răspuns: „Ah, popor necredincios şi predispus la rele! Până când credeţi că voi fi cu voi şi că vă voi mai suporta? Aduceţi-l aici la Mine!”  (Mat 17:17 BVA)
„O, neam necredincios şi pornit la rău!”, a răspuns Isus. „Până când voi fi cu voi? Până când vă voi suferi? Aduceţi-l aici, la Mine.” (Mat 17:17 VDCC)
„Ah, oamenia necredincioşi şi rătăciţi!” a răspuns Iisus. „Până când voi fi cu voi? Până când vă voi suferi? Aduceţi-l la Mine.” (Mat 17:17 TINT)
(Mat 17:17 BOS) Iar Iisus, răspunzând, a zis: O, neam necredincios şi îndărătnic, până când voi fi cu voi? Până când vă voi suferi pe voi? Aduceţi-l aici la Mine.

Iar mai tarziu tocmai sfântul Pavel 🙂 indică spre această tensiune 🙁

Efeseni 4:1,2) Vă ofer un sfat, eu, cel care sunt în închisoare pentru (ataşamentul faţă de) Stăpân(ul nostru): să trăiţi având un comportament demn de chemarea pe care v-a făcut-o Dumnezeu. (4:2) El să fie evident printr-un caracter care manifestă o totală modestie şi blândeţe. Fiţi răbdători şi suportaţi-vă unii pe alţii în dragoste.

Ei… ce să mai spui acum?!? K.O. Am tot auzit că cei care se iubesc, trăiesc o relație de o plăcere deosebită. Că ei nu se ceartă, nu au greutate în a viețui unii lângă alții. Greșeala acestora a fost că se uitau la credincioșii morți care au trecut în realitatea vieții de după moarte 😉 și considerau că realitatea lor este realitate pe această parte a cerului, unde viețuim noi.

Vești bune și rele la pachet: se pare că nu este așa! Cei care se iubesc ajung în momente în care se suportă unul pe altul și asta nu este un păcat! Iisus a suportat, a suferit pe oamenii pe care îi iubea. Pavel la fel… la fel și tu! Hai fii sincer ca așa este și cu tine. Nu îți este ușor și plăcut să stai lângă unii…dar îi iubești?

Dar cum să suporți pe cineva și să îl iubești în același timp?

  1. Iubirea este un angajament pe care l-ai luat față de cineva. Iar angajamentele se păstrează și în vremuri tulburi. Acesta stipulează că tu nu vei iniția lucruri care să îl rănească. Tocmai din acest motiv ajungi să suferi, ca să nu produci răni. Capacitatea ta de a rămâne loial angajamentului indică puterea și calitatea ta umană. Faptul că respecți angajamentul vorbește puternic despre tine doar când cealaltă parte din relație este o provocare pentru tine!
  2. Iubirea este un proces, o călătorie. În Filmul Narnia, prințul si regele ajung să se lupte unul cu altul în Insula Întunecată, asaltați de versiunea lor cea urâtă și pe care încercau în mod normal să o învingă. A fost un mometn în care nu au mai putut rezista asaltului și au cedat luptei. Întreaga lor călătorie este o aventură fatastică, dar a fost dificil să se suporte unul pe altul… Avem nevoie să ne maturizăm, să ne stăpânim pe noi. Să ne asumăm viața și deciziile ei. Nu judeca călătoria cu cineva în lumina conflictelor ocazionale. O relație este mai mult decât conflictul.
  3. Redefinește-ți paradigmele. Dacă nu gândim corect, degeaba încercăm să trăim corect față de noi și de alții. Nu te cota negativ sau inferior când te surprinzi gândind despre cineva că nu îl mai suporți. Și Iisus a ajuns la limit suportabiltății (”până când…”  adică începuse acea stare de mai demult, dar nu se ivise contextul exprimării ei) Realitatea vieții tale nu este Facebookiană… cu likeuri si inimioare de validare. Este uneori tensionată, descurajantă. Acceptă că pe unii oameni, îi iubești cu plăcere și pe alții cu suferință. Dar ambilor le livrezi ce este mai bun în tine ca om. Le servești cele mai asertive calități de caracter pe care le-ai dezvoltat în timp.

Comunitatea din care faci parte nu se va schimba în bine pentru că pleci tu din ea atunci când ești rănit și simți că nu mai suporți. Te va înlocui cu altcineva. [ce…nu știai asta? ;)] Comunitatea ta se va schimba prin binecuvântarea ta

(Prov 11:11) Un oraş este apreciat din cauza binecuvântării celor corecţi care trăiesc în el; dar gura celor răi îi aduce ruinarea.

Fii tu cel corect care înțelege corect că dragostea și suportarea cuiva nu sunt incompatibile ci complementare. Despre cum să te porți cu cineva într-un context ca cel din articol…în altă postare. Stai aproape…

Fără un viitor, fiecare ne întoarcem la trecutul nostru. 

Spune si altora!

2018-07-02T08:55:03+02:00
May 2021
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Go to Top