Manualul de membru al bisericii

1. Bine ați venit

Un cuvânt înainte, despre membralitatea la Biserica “Sfânta Treime”

Ești binevenit să fii membru al familiei “Sfânta Treime” ! Astăzi, multe biserici tratează cu puțin interes calitatea de membru. În unele situații, membru este considerat oricine participă din când în când la slujbele bisericii, iar în unele cazuri, este suficient să fii născut în cadrul comunității respective. În acest context, Biserica “Sfânta Treime” crede că, atât din motive biblice, cât și practice, calitatea de membru ar trebui să reprezinte ce e mai bun, nu numai din biserica noastră, ci și din împărația lui Dumnezeu, în contextul slujirii lui Dumnezeu și a aproapelui nostru.

 Membrii Bisericii “Sfânta Treime” nu sunt doar rezidenți în comunitatea noastră, chipuri într-o biserică sau prezențe sporadice sau regulate la slujba bisericii. Membrii noștri sunt inima bisericii, dedicați slujirii lui Dumnezeu și slujirii aproapelui, dedicați și animați de dorința de a vesti Evanghelia și asculta de Cuvântul lui Dumnezeu, contribuind astfel la împlinirea  scopului și viziunii bisericii “Sfânta Treime”, înaintea lui Dumnezeu. Din aceste motive credem că membrii noștri merită atenția, slujirea și respectul nostru.

 Poate că vii la Biserica “Sfânta Treime” de multă vreme, dar,  nu este în planul lui Dumnezeu să fim consumatori de slujbe și programe. Este momentul în care te alături comunității! Poate că până acum ai fost un spectator sau suporter de pe tușă. Dar te încurajez să intri în echipa de membri a bisericii, pentru că adevărata viață e pe teren! Amintește-ți: Dumnezeu nu ne-a chemat să fim spectatori, ci ucenici, iar membrii adevărați ai Bisericii “Sfânta Treime” sunt ucenici!

 Suntem convinși că prin abilitățile pe care le ai și modul unic în care ești ca persoană, vei aduce un plus de valoare Bisericii Sfânta Treime, în misiunea noastră de a sluji pe Dumnezeu și a predica Evanghelia celor care au nevoie de mântuire.

 Manualul acesta a fost făcut cu scopul de a-ți răspunde la întrebările pe care este posibil să le ai despre calitatea de membru al Bisericii “Sfânta Treime”.

 Ar fi un privilegiu pentru noi să te alături echipei noastre !

2 DOCTRINELE DE BAZĂ ALE ADUNĂRILOR LUI DUMNEZEU

2.1 Inspirația Scripturii

Prin aceasta se înțelege că Biblia sau Sfânta Scriptură este, reprezintă, Cuvântul lui Dumnezeu fără greșeală. De aceea noi credem că:

  1. Biblia este revelația lui Dumnezeu adresată omenirii
  2. Biblia este fără greșeală
  3. Biblia este ghidul divin, autoritar pentru credință, crez și stil de viață. (2 Timotei 3:15- 17, 2 Petru 1:20-21)

  2.2 Singurul Dumnezeu adevărat

  • există un singur Dumnezeu adevărat. El s-a descoperit pe Sine ca existând dintotdeauna și nefiind cauzat de nimeni și nimic.
  • El este Creatorul oricărei forme de viață și al întregului Univers.

 2.3 Divinitatea Domnului Isus  Hristos

Domnul Isus Hristos a existat dintotdeauna ca Fiu al lui Dumnezeu. El nu cunoaște nici început, nici sfârșit (Apocalipsa 1: 8)

  • Pentru a-și îndeplini misiunea pe pământ, El s-a întrupat și a fost născut dintr-o fecioară, zămislit fiind de la Duhul Sfânt (Matei 1:23). A trăit fără păcat, a murit și a înviat a treia zi, înălțându-se apoi la cer, unde este și acum, mijlocind pentru cei care cred în Numele Lui.

 2.4 Căderea omului în păcat

Omul a fost creat ca ființă perfectă și inocentă; a fost creat de Dumnezeu după chipul Său. (Geneza 1:26- 27)

Totuși, omul, prin Adam, a ales să nu asculte de porunca lui Dumnezeu și prin neascultare a căzut din starea de sfințenie, în vinovăție, fiind separat de Dumnezeu.

Faptul că omenirea a căzut din starea de har este ignorat de filozofiile lumii. Adevărul este, însă, că omul despărțit de Dumnezeu este destinat pierzării și decadenței morale.

Credința în Domnul Isus și în moartea Lui pentru noi, este  singurul mod prin care omul poate fi reabilitat și readus în prezența lui Dumnezeu.

 2.5  Mântuirea omului

(una din cele patru doctrine cardinale)

 Mântuire înseamnă salvare de la moarte spirituală și reabilitarea relației cu Dumnezeu.

Dovada interioară a mântuirii este prezența Duhului Sfânt în viața credinciosului.

Dovada exterioară este o viață trăită în curăție.

Această mântuire se primește în dar, atunci când omul crede în Domnul Isus ca Fiu al lui Dumnezeu, care a murit în locul nostru.

 2.6 Botezul cu Duhul Sfânt

 – Botezul cu Duhul Sfânt este o experiență distinctă de cea a mântuirii și vine în urma nașterii din nou (Fapte 8: 12- 17; 10: 44- 46; 11: 14- 16, 15: 7- 9).

– Această experiență aduce cu sine puterea divină pentru o viață în slujire victorioasă.

– Toți creștinii sunt îndreptățiți să primească Botezul cu Duhul Sfânt;

– Botezul cu Duhul Sfânt era o experiență obișnuită pentru cei din biserica primară.

 2.7 Dovada fizică inițială a Botezului cu Duhul Sfânt

  • Botezul cu Duhul Sfânt a fost însoțit de la început de semnul fizic “vorbirea în limbi” (Fapte 2;24);
  • Darul vorbirii în limbi a fost prezent în majoritatea cazurilor în cartea Faptele Apostolilor și prezintă coborârea și umplerea credincioșilor cu Duhul Sfânt;
  • Darul vorbirii în limbi este un dar ce îl zidește personal pe credinciosul care îl are, iar apostolul Pavel recomandă folosirea lui în privat, pentru zidirea persoanală.

  2.8 Sfințirea

 Noi recunoaștem că sfințirea este procesul prin care noi am fost despărțiti de rău și ne identificăm cu tot ce este drept și curat.

Sfințirea este percepută atât din punct de vedere pozițional (suntem sfinți în Hristos), cât și din punct de vedere progresiv (suntem într-un continuu proces de sfințire).

Mântuirea nu reprezintă sfârșitul creșterii spirituale a unui creștin.

 2.9  Lucrarea

 Biserica este mai mult decat o organizație, este un organism viu. De aceea Biserica are o ordine și o structură bine definită.

Efeseni 4: 8- 10.

Dumnezeu, pentru o bună organizare, dă bisericii:

  • apostoli
  • evangheliști
  • proroci
  • păstori
  • învățători
  • episcopi
  • bătrâni

După cum un organism viu are nevoie de o varietate de organe pentru a funcționa eficient, în aceeași manieră Biserica are o varietate de slujbe, pentru ca să poată împlini eficient porunca lui Hristos.

 2.10 Biserica și misiunea ei

Eclesia- adunarea celor chemați.

Prin biserica locală nu se înțelege clădirea fizică, ci sfinții adunați, care se închină într-un loc anume.

Metaforele Bisericii:

  • trupul lui Hristos
  • templul lui Dumnezeu

 Biserica are ca obiectiv:

  1. Evanghelizarea
  2. Slujirea lui Dumnezeu
  3. Să zidească o comunitate de sfinți, hrănindu-i în așa fel încât să devină asemănători lui Hristos.

 2.11 Oficiile bisericii

 Botezul în apă

–  este o ceremonie care simbolizează începutul vieții spirituale și  nașterea din nou.

Cina Domnului

Aceasta este:

  • comemorativă
  • instructivă
  • inspirațională

 2.12 Vindecarea divină

  • Biserica afirmă adevărul vindecării în Numele Domnului Isus Hristos. Dumnezeu are putere și poate să vindece fizic, spiritual sau emoțional o persoană care are credință și cere acest lucru, vindecare ce se încadrează în voia generală a lui Dumnezeu.
  • Credința în vindecarea divina NU exclude asistența medicală sau sfaturile de specialitate.
  • Scopul vindecării este de a atesta, a afirma puterea Divină a lui Dumnezeu.

 2.13 Nădejdea binecuvântată

 Noi credem că învierea celor care au adormit în Hristos și mutarea lor cu cei ce vor fi vii la venirea Domnului este Nădejdea Binecuvântată și iminentă a Bisericii. (Romani 8:23; 1 Corinteni 15: 51-52; 1 Tesaloniceni 4:16-17).

 Această nădejde (speranță) binecuvântată vorbește despre:

  1. Învierea credincioșilor – toți credincioșii vor învia la prima înviere pentru răsplată. Trupurile lor vor fi reale, dar vor fi trupuri duhovnicești, nemuritoare, nesupuse putrezirii. ( 1 Corinteni 15:42-44). Cum a înviat Hristos, așa vor învia și toți cei ce sunt ai Lui.
  2. Reîntoarcerea lui Hristos;
  3. Răpirea;
  4. Răsplătirea.

 2.14 Domnia milenară a lui Hristos

Apocalipsa 19: 11-16 Această învățătura afirmă întoarcerea lui Hristos cu sfinții Săi și instaurarea pe pământ a unei domnii de o  mie de ani.

 2.15  Judecata finală

Va exista o judecată finală, când cei morți în păcat vor fi înviați și judecați potrivit cu faptele lor. Toți cei care nu sunt scriși în Cartea Vieții  vor fi condamnați împreună cu diavolul și îngerii lui, cu Fiara și prorocul mincinos la pedeapsa veșnică, în iazul care arde cu foc și care este moartea a doua. (Matei 25:46; Marcu 9:43-48; Apocalipsa 19:20; 20:11-15; 21:8).

2.16  Cerurile noi si un pământ nou

Noi, după promisiunea Lui, așteptăm ceruri noi și un pământ nou în care va locui neprihănirea. (2 Petru 3:13; Apocalipsa 21:22)

3 VIZIUNEA ȘI ORGANIZAREA BISERICII “SFÂNTA TREIME”

Viziunea Bisericii “Sfânta Treime” este:

  1. Să-L glorifice pe Dumnezeu prin închinare, trăire și slujire.
  2. Să iubească oamenii, acceptându-i așa cum sunt și oferindu-le un mediu relevant pentru cunoașterea lui Dumnezeu și a adevărului.
  3. Să se multiplice, atât ca membri, prin ucenicizare, cât și ca biserică, prin plantare de noi biserici și prin promovarea educației.

 Motto-ul bisericii noastre este:

 “Iubește-L pe Dumnezeu…

 iubește-i pe oameni ! ”

        Misiunea Bisericii Sf. Treime

 “ Noi vrem sa fim o comunitate de oameni care din dragoste pentru Dumnezeu si pentru oameni, proclamam adevarul Evangheliei Domnului Isus, generatiei noastre si faciliteaza un context potrivit pentru ca oamenii sa devina ucenici ai Domnului Isus Hristos.”

3.2 ORGANIZAREA BISERICII “SFÂNTA TREIME”

3.2.1 Afilierea

Biserica “Sfânta Treime” este afiliată la Adunările lui Dumnezeu din România, care, la rândul ei, este afiliată la organizația Assemblies of God, SUA.

Totalitatea membrilor pe plan mondial se ridică la aproximativ 85 de milioane de membri, acest număr fiind într-o continuă creștere.

Adunările  lui  Dumnezeu , pe  plan  național  și  mondial,  se  înscriu  în  Mișcarea  Penticostală, mișcare  ce  numără  peste  580 milioane  de  membri peste tot în lume, potrivit Wikipedia[1]  ( Prin comparație, totalitatea membrilor in Biserica Ortodoxă la nivel mondial, este de aproximativ 280 milioane de persoane)

3.2.2 Mărturisirea de credință

            Mărturisirea de credință a Bisericii “Sfânta Treime”, are la bază cele 16 adevăruri fundamentale ale Adunărilor lui Dumnezeu, așa după cum au fost ele prezentate în capitolele anterioare.

 3.2.3 Structura de conducere

–  Pastor

– Bordul de conducere ( Echipa de slujire) reprezintă  grupul de  lideri  ce  se  ocupă  cu  implementarea  viziunii  bisericii și  de  organizarea  ei. Împreună  cu  Pastorul,  ei  vor  forma  un  număr  impar.

-Comisia de cenzori

– Adunarea generală a membrilor

– După nevoie, la propunerea pastorului, biserica poate adopta noi slujbe:

            Ex.: – pastor asistent

                   – pastor departament

                   – administrator

                   – etc.

  3.2.4 Organizarea  financiară

– Biserica va fi autonomă din punct de vedere financiar.

– fondurile necesare bugetului său vor proveni din contribuțiile benevole ale membrilor și simpatizanților bisericii.

Exemplu: zeciuiala, daruri de bună voie, donații, etc.

 3.2.5 Organizarea  administrativă

Biserica Sfânta Treime are personalitate juridică și este administrată conform statului de organizare si funcționare. Cel puțin o dată pe an se va organiza o adunare generală a membrilor, unde vor fi discutate aspecte administrative și raportul financiar.

 

4. Membralitatea

 MEMBRALITATEA

Practicarea ritualului de nuntă așa cum se desfasoară el astăzi în bisericile din România și nu numai, nu se găsește în Biblie, dar principiile despre  legământul marital abundă în Biblie. În aceeași manieră, cuvintele “membru al unei biserici”, Trinitate, Răpire, Ucenicizare, nu se regăsesc în Biblie și totuși, principiul identificării și implicării într-o biserică locală se găsește în întregul Nou Testament. Faptele Apostolilor capitolul 1 este numai un exemplu. Aici descoperim prima întâlnire a unei echipe de conducere în noua comunitate abia formată a Bisericii primare,  unde erau prezente 120 de persoane, în odaia de sus (vezi Fapte 1:15). Ei se adunaseră pentru a hotări cine îi va lua locul lui Iuda între cei doisprezece și toți cei din încăpere știau cine sunt  membri noii comunități.

Pe tot cuprinsul Noului Testament ni se dau exemple de adunări, întâlniri de consiliu ale bisericilor locale sau decizii ale echipelor de conducere din bisericile locale. Biserica hotăra cine era confirmat ca membru al comunității, congregației. Nu-i era permis oricărui strain de pe stradă să ia parte la deciziile bisericii.

Principiul unui “miez” de credinciosi dedicați, care sunt devotați sprijinirii bisericii lor locale prin credincioșia lor în a fi prezenti la slujbele bisericii, în slujire, în zeciuială, darnicie și prin unitatea în doctrină,  este prezentat în bisericile Noului Testament ( ia în considerare bisericile din Ierusalim, Filipi, Corint ).

4.1 Beneficii:

  • Membrii Bisericii “Sfanta Treime” au drept de vot la adunările generale ale bisericii. Votarea include: schimbările în statutul bisercii, achiziționarea și vânzarea de proprietăți din patrimoniul bisericii, lansarea de programe de construire, alegerea membrilor comitetului și alegerea pastorului.
  • Doar membrii Bisericii “Sfânta Treime” pot ocupa poziții de conducere și de învățători în Biserică
  • Membrii Bisericii “Sfânta Treime” și copiii acestora au prioritate în acordarea asistenței pastorale, consiliere, vizite, oficierea de acte de cult ( împărtașanie, botez, nuntă, binecuvântare de copil, înmormântare )
  • Calitatea de membru al bisericii este singura modalitate de a participa la viitorul și deciziile bisericii.

 4.2 Responsabilități:

  1. Să conștientizeze că, prin modul lor de viață, ridică sau coboară prestigiul bisericii;
  2. Să se implice în acțiunile bisericii, sprijinind-o și slujind în ea, potrivit darurilor pe care le are;
  3. Să participe regulat la serviciile divine (exceptând situațiile speciale);
  4. Să sprijinească financiar, cu darurile lui, biserica și acțiunile ei (prin zeciuială, daruri de bună voie, donații, etc.);
  5. Să fie gata să se implice în grupe de rugăciune și să aibă o atitudine de vestire a Evangheliei;
  6. Să comunice deschis și constructiv cu pastorul bisericii, despre orice nevoie sau potențială problemă care se poate ivi.

 4.3 Cum poți deveni membru ?

O persoană care participă la slujbele bisericii noastre și doreste să devină membru al Bisericii “Sfânta Treime” trebuie să îndeplinească următoarele  calități:

 Să fie născut din nou

  • Să fie botezat în apă
  • Să fie botezat cu Duhul Sfânt sau să caute în mod activ Umplerea cu Duhul Sfânt
  • Să fie un participant activ la serviciile divine o perioadă de 3 luni înainte de a se înscrie pentru a deveni membru
  • Să contribuie financiar  la  susținera   bisericii
  • Să fie în acord cu poziția doctrinară a Adunărilor lui Dumnezeu și cu viziunea și scopul Bisericii “Sfânta Treime”
  • Să participle la întâlnirile “Hai să ne cunoaștem !” organizate de biserică
  • Să completeze o cerere de membru ( sau formularul)

 Important :

 Biserica Sf. Treime va fi „plină de dragoste” daca tu vei fi plin de dragoste .

 Biserica Sf. Treime va fi un loc al „bucuriei și al păcii” dacă tu vei fi plin de bucurie și pace

 Biserica Sf. Treime va fi o Biserică generoasă, dacă tu vei fi generos și darnic.

 Biserica Sf. Treime vei fi tu!

5. Încheiere

Calitatea de membru al bisericii aduce unitate

 Calitatea de membru aduce după sine mijloacele prin care membrii pot ajunge la aceeași părere în privința standardului de sfințenie. Calitatea de membru aduce cu sine mijloacele prin care membrii pot ajunge la aceeași părere în privința doctrinelor și convingerilor religioase. 

  • Calitatea de membru al bisericii este un criteriu de bază pentru pozițiile de conducere din biserică, pentru învățători și pentru conducerea serviciilor bisericii în cadrul acestei congregații.                                                             
  • Calitatea de membru al bisericii asigură unitatea tuturor liderilor și învățătorilor în ceea ce privește credința și învățătura asupra doctrinelor biblice. 
  • Calitatea de membru al bisericii confirmă conducerii spirituale că respectivul membru este în acord și unitate cu misiunea și viziunea bisericii. 

Suntem nerăbdători să vă avem în mijlocul nostru ca membri ai familiei “Sfânta Treime” !

(Visited 15 times, 1 visits today)