Ochelari gratis în județul Bacău – eveniment organizat de asociațiile Vision for All și Hjärta till Hjärta în parteneriat cu Asociația Valoare Plus și Biserica Sfânta Treime Bacău

Locuitorii din regiunea Nord-Est a României își pot permite cu greu o consultație medicală pentru că au cele mai modeste resurse financiare din întreaga țară. Conform Institutului Național de Statistică, în 2014, Moldova de Nord avea o rată a sărăciei relative de 35,6%  și o rată a riscului de sărăcie de 48,7%. Cea mai defavorizată zonă este cea rurală, unde rata șomajului este foarte ridicată, motiv pentru care unui locuitor îi este dificil să plătească servicii medicale sau să-și procure medicamente. Mai mult de atât, foarte multe unități sanitare din mediul rural, din cauza condițiilor precare, riscă să nu mai primească autorizație de funcționare, în timp ce în unele localități nu există servicii medicale sau farmacii care să asigure medicamente de primă necesitate.

Regiunea de Est a județului Bacău este una dintre cele mai vulnerabile zone economice,  astfel încât locuitorii cu greu fac față unor cheltuieli. Pentru a veni în sprijinul oamenilor, două organizații suedeze în parteneriat cu Asociația Valoare Plus au oferit consultații oftalmologice și ochelari gratis, în perioada 1-4 noiembrie. Astfel, peste 750 de persoane din Valea Seacă, Podul Turcului, Dofteana și orașul Bacău au primit cel puțin o pereche de ochelari și sfaturi din partea unor medici specialiști. Printre beneficiari au fost membrii Clubului „60 Plus” Bacău, vârstnicii de la Căminul de Bătrâni Bacău (de pe Aleea Ghioceilor nr. 2 bis), elevi ai liceului din Podul Turcului, și cetățenii ai localităților vizitate

6

Locații deservite

7

Specialisti suedezi

700+

Ochelari donați

31.000+

EURO valoarea ochelarilor donați

Întrebată despre impresiile ei din cadrul activității, Lenuța Davidsson, din partea Asociației suedeze „Vision for All”, afirmă:

 În ceea ce privește oamenii pe care i-am ajutat, am constatat că nevoia este foarte mare și că mulți oameni care au probleme de vedere ce pot fi ușor rezolvate, nu au această posibilitate. Fie pentru că nu au bani sau pentru că nu au posibilitatea să meargă la un control. O parte dintre cei în vârsta nu au nici măcar speranța că cineva s-ar putea uita la ochii lor, considerând că odată ce ai îmbătrânit nu mai ești de niciun folos. Este dureros faptul că gândim astfel. Eu sper că oamenii au apreciat ceea ce am facut. Noi vom încerca să revenim și sa pornim o colaborare cu actori locali pentru a-i ajuta pe acești oameni.

Pentru Asociația Hjärta till Hjärta, reprezentată de Luiza Timoc în România, nu este prima experiență în țara noastră. Organizația a oferit ajutor și suport pentru mai mult de 4000 de persoane din mediul rural, afectate de sărăciei și excluziune socială.

Deoarece una dintre valorile comune ale celor trei asociații non-profit este „viața umană” în care un factor important este calitatea vieții, proiectul va căpăta amploare, astfel încât mai multe persoane din zona Moldovei să poată fi ajutate. Valoare Plus împreună cu cele două asociații vor organiza cel puțin trei întâlniri pe an, urmând să ofere un ajutor și cetățenilor din Republica Moldova, aflați în zone defavorizare.